درباره ما

نهایت افتخار ماست که خدمت رسان شما باشیم

بایگانی

نويسندگان

پيوندها

شبکه های اجتماعی

تصاوير برگزيده

روش از بین بردن لکه ها از روی فرش

شهدخت رحیم پور/ کارشناس فرش- دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت فرش


 

در صورتی که لکه ای در روی فرش ایجاد شود علاوه بر پاک کردن لکه از روی فرش، مایعاتی که به پشت فرش رسوخ کرده را باید تمیز نموده و در معرض هوا پشت فرش را قرار داده تا مانع از ایجاد کپک شود و از پوسیدگی فرش جلوگیری شود.

مایعاتی مانند چای، شربت و نوشابه در صورتی که بر روی فرش ریخته شود اگر قابل برداشتن با قاشق باشد و کاملا در بافت فرش نفوذ نکرده آنرا برمی داریم و سریعا این کار باید انجام شود که مایعات درون فرش رسوخ نکند و سپس با دقت در پاک شدگی کامل لکه ها باید با پارچه نخی سفید که دارای قدرت جذب می باشد بر روی محلی که لکه ایجاد شده کشیده شود و این عمل آنقدر تکرار شود تا لکه کاملا از سطح فرش برداشته شود . سفید بودن پارچه لکه بری باعث می شود تا جایی که لکه کاملا تمیز شود آثار لکه بر پارچه باقی نماند.در مراحل اول که پارچه سفید بر روی لکه کشیده می شود باید مرطوب و کمی آغشته به صابون مایع یا بمیزان اندک آغشته به مایع فرش شویی باشد میزان مصرف مایع به گونه ای باشد که کمی کف روی پارچه ایجاد شود و بعد از این مرحله خیس بودن پارچه با آب کفایت می کند.

تمیز نمودن فرش دستباف این اهمیت را دارد که با دقت و حوصله انجام شود.نکته دیگر آن است که درآب و یا محلول صابون در لکه بری ابتدا بر روی پارچه نخی ریخته و سپس فرش تمیز گردد. از تماس مستقیم هر نوع محلول و مایعی با فرش جدا خود داری شود.برای اینکه سطحی که لکه ایجاد شده گسترده تر نگردد مسیری که پارچه بر روی لکه فرش کشیده می شود از اطراف به داخل باید باشد، هر ادازه سعی شود که پاک کردن لکه در یک نقطه صورت گیرد راحت تر بودن و نتیجه بخش بودن لکه بری مناسب تر انجام میشود.

در زیر به چند مورد از لکه بری ها، در گزارش شرکت سهامی فرش اشاره می شود.

 

نوع لکه کمک های اولــــــــــــــــــــــــــــــیه
چای و قهوه بلافاصله چای را با قاشق جمع کرده و با پارچه سفید و مرطوب و کف، لکه را چند بار خوب تمیز می کنیم. اگر سایه لکه باقی ماند با پارچه ای که با محلول آب و سرکه سفید مرطوب شده به همراه کف آنرا تمیز می کنیم.
انواع شربت و نوشابه بلافاصله آنرا با قاشق جمع کرده و با پارچه سفید و مرطوب و کف، لکه را چند بتر خوب تمیز می کنیم. این کار را چند بار انجام داده تا لکه خوب تمیز شود.هر بار قبل از کار مقداری آب روی محل لکه اسپری می کنیم تا قند آن خوب شسته شود. اگر سایه لکه باقی ماند با پارچه ای که با محلول آب و سرکه مرطوب شده به همراه کف آنرا تمیز می کنیم.
آدامس و شمع مقداری یخ درون کیسه فریزر ریخته و روی لکه قرار داده تا لکه سخت شود یا بحالت منجمد و یا سفت در آید سپس با دقت با استفاده از پشت چاقو لکه را برمیداریم.
قیر ابتد لکه را با استفاده از یک کاردک یا پشت چاقو بردارید.یک کاغذ کاهی روی محل قرار داده و با استفاده از اتوی گرم(خیلی داغ نباشد) اثر لکه را از روی فرش بر روی کاغذ انتقال دهید.این کار را چند بار با کاغذ تمیز انجام دهید با لکه کامل برداشته شود. سلیه باقی مانده را با استفاده از پارچه مرطوب و کف تمیز کنید.اگر سایه خوب تمیز نشد آنرا با پارچه آغشته با به الکل تمیز نمایید.
خون لکه را با استفاده از دستمالی که با آب سرد و صابون مرطوب شده برطرف کنید.
دوده واکس اضافات را برداشته، لکه را با پارچه مرطوب و کف تمیز کرده اگر سایه ای باقی ماند با پارچه آغشته به الکل رفع می نماییم.
جوهر خودنویس مقداری ماست رقیق شده را روی لکه بریزید سپس با قاشق محلول ایجاد شده را بردارید. با استفاده از دستمالی که با آب و کف مرطوب شده باقی مانده را برطرف کنید.
جوهر خودکار با استفاده از یک اسفنج که با شیر مرطوب شده لکه را بردارید.سپس با استفاده از دستمالی که با آب و کف مرطوب شده باقی مانده مواد را بردارید.
آبرنگ با پارچه آغشته به محلول آب و سرکه سفید همراه با کف تمیز شود.
کاکائو و شکلات اضافات را با قاشق برداشته، با پارچه آغشته به آب و سرکه سفید همراه با کف تمیز شود.
خط ماژیک با پارچه مرطوب شده با الکل تمیز می شود.
لکه های روغن و چربی اضافات را با قاشق برداشته،با پارچه آغشته به محلولآب و سرکه سفید همراه با کف تمیز می شود.

 

فرش فارس

شهدخت رحیم پور


 

سرزمین فارس جغرافیای وسیعی ست که به مرکزیت شیراز  قدمتی کهن در بافته ها دارد. درباره فرش فارس بسیار سخن گفته شده است. اما همه فرش فارس محدود به ایل قشقایی نمی شود. در نظر داشته باشیم  که سیروس پرهام با تلاشی بیست ساله در جلد دوم دستبافته های روستایی و عشایری بیان می کنند که بسیار سخن ناگفته مانده است. این امر حقیقتی ست که مردمان فارس و آنان که با فرش پیوند دارند و کتاب ایشان را مطالعه نموده اند بر آن صحه می گذارند. 


 

 

 


 

 در درازنای تاریخ مردمانی که قبل از ساکن شدن قشقایی ها در فارس در این دیار می زیسته اند پارسیانی بوده اند که با بافت فرش آشنا و پیوندی عمیق داشته اند و در کنار یافته های باستانشناسی و معماری کهن این دیار می توان از بافته ها و ادامه سنت های بافت در بینشان، تاکید بر کهن بودن فرهنگ فرشبافی داشت. پس از آن زنان ایل قشقایی در کنار ظرافت هایی که در بافت داشته اند و توانایی ایشان در الگو قرار دادن هنری که در سیر کوچ خود آنرا غنی تر نموده اند، در فارس و تبادل با این مردمان توانسته اند زیبایی خاصی را خلق کنند که بر فرش های این جغرافیای کهن دیده می شود.

 

هانگلدین معتقد است که در امر مربوط به تجارت قالی آنچه بنام قالی شیراز نام برده می شود تمام محصول ناحیه فارس (جنوب غربی ایران) در نظر گرفته میشود. 

 در کنار قالی های قشقایی در این دیار از قالی های خمسه و دست بافته های روستاهای اطراف نام برده می شود. هر چند تنوع جمعیتی که این قالی ها را می بافند متفاوت است اما، بطور کلی ویژگی های مشترکی مانند سبک هندسی در طراحی، ترنج های پیوسته سه تایی و شش تایی بدون لچک در متن فرش، حاشیه سه یا هفت تایی و بافتی متوسط برای این بافته ها معرفی می شود. در کنار رنگ های درخشان دیده شده در این دست بافته ها، البته هر چند این امر در مورد تمام بافندگان کلیت ندارد دیده می شود.  

 این مهم را باید در نظر داشت که، نوع گره های مورد استفاده در این دیار چون دیگر نقاط ایران همان دو نوع گره متقارن و نامتقارن است. هر چند گره فارسی در این منطقه بیشتر کاربرد دارد. 

  از طرفی ابزار و دار مورد استفاده در این منطقه به دلیل خاصیت کوچرو بودن زندگی عشایر دارهای زمینی بوده است و مانند دیگر بافندگان عشایر به علت نحوه ی زندگی ابزار این بافندگان مطابق با شیوه ی زندگی شان بوده است. هر چند بر روی همین دارهای افقی نقوشی بس زیبا، هنرمندانه خلق شده اند. 

گاه به اشتباه فرش فارس را با نقوش ساده  گبه یکسان می پندارند. در دوره ای از تاریخ فرش فارس، بافت گبه که مهمترین دستبافه عشایر فارس معرفی می شوند آنقدر رواج یافته که نقوش موجود در دستبافته ها و پیوستگی تاریخی اجرای طرح ها بر گبه کمتر دیده می شود و اینجاست که دقت به این امر که همه بافته های فارس محدود به گبه نمی شود یک ضرورت است.

 رواج گبه بافی با بازار شناسی مناسب و تمایل تولید کنندگان به پاسخ نیاز بازار بر آن شد که سادگی در فضاهای رنگی به چای نقش جای گیرد. بطوریکه گاهی تنها با دو یا سه رنگ سطوحی از رنگ ایجاد شدند که در کنار دارا بودن خاصیت جذابیت بصری از نقوش به ندرت استفاده شده است. هر چند گبه پیش از این بافته می شده است اما در مقایسه با سایر دست بافته ها بافته ای نازل محسوب می شده است. 

 طرح های بافندگان فرش فارس هر چند به صورت مکتوب وجود ندارد  اما یک طرح و موتیف فرش گاه در مکان های متعددی بافته شده که علاوه بر ناشی بودن از حرکت و ییلاق و قشلاق این بافندگان، پیوسته از دستور برای نقشه خوانی استفاده می نموده اند. تصور نادرست این مبحث که سادگی ابزار بافت در فارس باعث استفاده نکردن از نقشه است در جای خود نیاز به بحث دارد. ابزار بافندگان فارس چون سایر بافندگان از دفتین، قیچی و به جای قلاب که در بافت قالی بر روی دارهای عمودی استفاده می شود از چاقو استفاده می کنند.

  فراوانی و پراکندگی ایلات درسطح استان فارس مشکل عمده ی تشخیص محل دست بافته ها است.


 

 

 


 منابع

 

مطالعات میدانی.

هانگلدمن، آرمن (1375)، قالی های ایرانی، ترجمه اصغر کریمی، یساولی، تهران.

پرهام، سیروس(1371)، دستبافته های عشایری و روستایی فارس، جلد اول و دوم، امیرکبیر، تهران.

 

قیمت انواع فرش

اگر بدانید این هزار نقشِ هزار تو چه راهی پیموده تا به دست من وشما برسد، شاید هرگز دلتان نیاید پا بر این هزار‌رنگ خوش نقش بگذارید. اما به هر حال این زیبای پر نقش و نگار که ما آن را «فرش» می‌نامیم در واقع فرش نیست، بلکه نام اصلی آن «قالی» است.

لیست قیمت در ادامه مطلب

دانستنیهای مفید فرش(طبقه بندي فرش ها)

برای کسب اطلاعات در مورد  طبقه بندي فرش ها

طبقه بندي فرش ها

 

 

طبقه بندي فرش ها


به علت تعدد مراكز فرش بافي در ايران و طرح هاي متنوع مورد عمل قالي بافان اين مناطق و تقليدي كه از طرح هاي اختصاصي يك منطقه در مناطق ديگر مي شود گاهي شناخت دقيق محل بافت برخي از فرش ها تا حدودي مشكل مي گردد در اين مورد ضابطه هايي از قبيل نوع گره، نوع رنگ، جنس الياف، تعداد پود، ارتفاع پرز و برخي ديگر از جزئيات مشخصه هاي مهمي هستند كه ملاك عمل خبرگان قرار مي گيرند.
گاهي فرش را از لحاظ مراكزي كه در آن خريد و فروش صورت گرفته است، نام گذاري مي كنند كه عملي كاملاً لغو و بي مورد است. به عنوان مثال فرش هايي به نام موصل (شهري در عراق) در اندازه هاي تقريبي ۱۳۰×۲۰۰ سانتي متر كه در اصل فرش هاي بافت همدان و كردستان هستند.
به طور كلي فرش هاي ايران را از نظرگاه مراكز بافت در دو گروه بزرگ مي توان طبقه بندي كرد.
فرش هاي ايلياتي 
فرش هاي ايلياتي دست بافت عشاير بوده و به علت ضرورت زندگي و كيفيت خاص كوچ، اكثر در اندازه هاي كوچك و كناره مي باشند. دستگاه هاي قالي بافي عشاير؛ افقي و ساختماني بسيار ساده دارند و به گونه اي است كه در موقع استقرار بتوانند به سادگي آن را گسترده و با آهنگ عزيمنت ايل، با سرعت و سهولت آن را جمع آوري كرده به پشت چهارپايان بسته و حمل كنند. فرش هاي ايلياتي بيشتر از نوع ضخيم و رنگ هاي به كار رفته در الياف آن ها بيشتر طبيعي مي باشد. گره فرش هاي آن ها اغلب از نوع تركي و در عشاير فارس زبان از نوع سنه است. نقشه هاي دلخواه بافنده هاي عشايري اكثر هندسي و ذهن بافت مي باشد. بافت فرش در اندازه هاي بزرگ و مطابق با نقشه هاي متداول در مراكز قالي بافي شهري در ميان عشاير معمول نيست.
فرش هاي روستايي و شهري
فرش هاي روستايي و شهري به طور معمول در كارگاه هاي ثابت بافته مي شوند و كيفيت بافت آنها از ضخيم ترين تا ظريف ترين نوع ممكن، متغير است. فرش هاي مراكز شهري اكثر داراي نقشه بوده و نسبت به فرش هاي ده بافت كيفيت بهتري دارند.
طبقه بندي فرش ها بر اساس اندازه 
۱- قاليچه هاي بسيار كوچك به نام هاي پادري، پاتختي و پشتي به ابعاد تقريبي ۶۰×۵۰ و ۸۰×۶۰ و ۹۰×۶۰ سانتيمتر.
۲- قاليچه هاي كوچك به نام ذرع و نيم به اندازه هاي تقريبي ۱۵۰×۱۰۰سانتيمتر و ابعاد مشابه. در بازار قاليچه هايي در مقياس كوچك تر از اين اندازه ها را به نام ذرع و چارك مي نامند.
۳- قاليچه هايي به نام موصل به اندازه هاي تقريبي ۲۰۰×۱۳۰ سانتيمتر.
۴- قاليچه هاي متوسط به نام سجاده يا دو ذرعي به اندازه هاي تقريبي ۲۱۰×۱۵۰ سانتيمتر.
۵- قاليچه هاي بزرگ و يا قالي هاي كوچك در ابعاد تقريبي ۱۵۰×۲۵۰ و ۱۷۰×۲۸۰ سانتيمتر و يا اندازه هاي مشابه كه در اصطلاح به آن ها «پرده» مي گويند.
۶- قالي هاي كوچك و بزرگ كه در اندازه هاي ۲×۳ و ۲/۵×۲/۵ و ۴×۳ و ۵×۴ و ۵/۴×۶ متر و يا اندازه هاي مشابه بافته مي شوند. (در قالي هاي به ابعاد فوق اختلاف بين طول و عرض به طور معمول يك متر در نظر گرفته مي شود).
۷- به غير از ابعاد فوق در مراكز بافندگي ايران بنابر سنت ها و عادت هاي بافنده ها، كناره هاي كوتاه كه در اصطلاح به آن «خرك» گفته مي شود به اندازه هاي تقريبي ۹۰-۸۰×۲۳۰-۱۸۰ سانتيمتر و كناره هاي معمولي به عرض ۷۰ تا ۱۱۰ سانتيمتر و طول ۲۸۰ تا ۱۶۰۰ سانتيمتر نيز بافته مي شوند.
۸- كلگي و يا سرانداز كناره عريضي است به ابعاد تقريبي۱۲۰ تا ۱۸۰ سانتيمتر عرض و ۲۵۰ تا ۵۰۰ سانتيمتر طول كه معمولاً راهروهاي فراخ را با آن مفروش مي نمايند و يا در بالا و پائين فرش اصلي سالن پهن مي شوند.
علاوه بر مقياس هاي ياد شده در بسياري از مناطق بافندگي ايران از جمله كرمان، تبريز، بيرجند، شيراز، بختياري، نائين و غيره فرش هاي مربع به اندازه هاي ۱×۱ و ۵/۱×۵/۱ و ۲×۲ و ۵/۳×۵/۳ متر بافته مي شود و در اصفهان و تبريز و قم فرشينه هاي گرد و بيضي شكل در مقياس هاي نه چندان بزرگ و به تعدادي نه چندان انبوه توليد مي شود.
فراسوي اين اندازه ها و معيارهاي تجارتي گاهي به فرش هايي بسيار گران بها و با ارزش اغلب در اندازه هاي بزرگ بر مي خوريم كه بر اساس سفارش بافته شده و غالباً زينت بخش بناها و ساختمان ها يا كاخ هاي با شكوه بزرگان عالم و ثروتمندان جهان مي گردند.
يكي از نمونه ها، فرش زيبايي است در مساحت ۷۳۰ متر مربع (۷/۲۰×۳۵ متر) كه در سال هاي اخير بعد از چهار سال كار مداوم ۵۲ بافنده ماهر، تحت سرپرستي استاد رضا زاينده به اتمام رسيده است. در نقشه اين فرش جالب از شاهكارهاي هنرمند طراح؛ استاد اكبر زرين نقش، نماي داخلي گنبد شيخ لطف الله (اصفهان) بافته شده است. براي برجسته نشان دادن نقش هاي اين شاهكار بي همتا تنها ۱۵۰۰ كيلوگرم ابريشم خالص به كار رفته است.
فرش گل ابريشم بسيار بزرگ ديگري به مساحت ۱۲۴۰ متر مربع (۳۱×۴۰ متر) كه به جرأت مي توان آن را بزرگ ترين فرش دست بافت جهان ناميد نيز در سال هاي اخير پس از چهار سال كار بي وقفه چهل بافنده چيره دست نجف آبادي از دار پائين كشيده شده است. اين فرش فوق العاده جالب و ظريف بر اساس طرح هاي نائين با تار و پود پنبه اي و پرز پشم و ابريشم با ۲۰۰۰۰ گره در هر رج بافته شده است.
به هنگامي كه دفتر شاهكارهاي فرش ايران را ورق مي زنيم اشاره به چند نمونه فرش بسيار با اهميت ديگر البته نه به عظمت فرش هاي ياد شده فوق ولي حائز اهميت از نظر ظرافت و مشخصات استثنائي آن ها كه در سال هاي اخير بافندگان مبتكر و با ذوق آن ها را به مجموعه فرش هاي بسيار نفيس ايران افزوده اند بسيار به جا خواهد بود.
يكي از آن ها قاليچه كوچكي به مساحت ۲ متر مربع است كه يك خانواده تبريزي كار بافت آن را با نهايت استادي با به كار بردن ۲۲۰۰ قطعه سنگ قيمتي به پايان رسانيده است. ديگري قاليچه اي حجمي به شكل بطري نوشابه به ارتفاع ۱۲۵ سانتي و قطر ۳۰ سانتي متر كه توسط يك هنرمند قالي بافت به نام حسين كوزه گر به صرف ۴ سال وقت بافته شده است.
در اصفهان فرشي به نام ثارالله در ابعاد ۳۶۰×۵۱۰ سانتي متر با ۳۱ ميليون گره (۱۶۸۸۴۵۳ گره در هر متر مربع) بافته شده و به بارگاه حضرت اباعبدالله الحسين (ع) هديه گرديده است. اين فرش بي نظير به مراتب از فرش شكارگاه وين كه به نام ظريف ترين قالي دوران صفويه نام برده شده است ريز بافت تر است (تعداد گره هاي فرش اخير الذكر ۱۲۷۴۰۰۰ گره در هر متر مربع است(
 
منبع: سایت صادرات فرش
 

لطفا به ادامه مطالب بروید ..

صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 7 صفحه بعد